Igår var det påskafton vilket vi firade med påskparad, påsklunch, laxpasta och prat om framtiden. Just fenomenet påskparad var något som jag fick uppleva för första gången, en parad full med barn/ungdomar/vuxna utklädda till en rad olika saker (alltså inte bara sånt som hade med påsken att göra). Sia fick bära halsduk för första gången, hon var så sjukt söt i den, men som vanligt fick jag onda ögat för att det var jag som satte på henne den. 
 
Det som har varit skönt med denna påsk är att vi inte har haft så mycket inbokat utan tagit dagarna som dom kommer. Idag har vi endast valpkurs klockan 15, sen återstår det att se vad som händer. Det är lite av nackdelen nör man kommer hem till Hälsingland att man oftast har mycket inbiókad och ett stresigt schema för att hinna med allt och alla. Men jag ska ju inte sticka under stolen med att jag saknar att vara hemma (hälsingland) när jag vet att många vänner och familj är de. 
 
 
Fyra bilder från igår under påskparaden. 
 
 

Igår hade jag mina andra körlektion och alla överlevde även denna gång! Haha. Dock känns körkortet långt bort, måste man verkligen backa, måste de verkligen finnas andra bilar när jag är ute och kör?! Tydligen.

På kvällen åkte jag hem till en badmintontjej som hade en liten förfest. Det var roligt att träffa nya människor och alla var glada och trevliga. Dock gjorde de att jag saknade mina vänner ännu mer, tänk att få sitta hemma i Enånger och bara tjata om livet.
Vi var iallafall ut på krogen (efter att à stått och frusit i kön i 40 min) men jag tycker de var roligare innan. Är speciellt att gå ut där man inte känner en kotte.

Men det viktigaste är att jag vågade (efter mycket push från Viktor och Emma) träffa nytt folk. Är lätt att jag blir "folkskygg" av att inte göra det annars.

Bilden snodde jag från en av tjejerna.

27,50:- för Diesel jeansen och 99:- för klänningen. Mycket nöjd tjej.

10 saker jag tycker om:
Att äta frukost
Att dricka te
Mysa med min familj (Viktor och Sia)
Att sy
Umgås med vänner
Att träna
Att skratta
Mode
Min familj
Shoppa
 
 
9 saker jag tycker mindre om:
Ormar
Ångest
Att inte veta vad jag vill
Hänga tvätt (vi har ingen torktummlare = hänga upp alla underkläder)
Krig/orättvisor i världen
När människor jag bryr mig om blir felbehandlade
Mina fötter
När jag inte kommer iväg och tränar (pga mig själv)
Har för lätt till att gråta
 
8 bloggar jag läser:
(Läser en rad fler bloggar också, är lite av en hobby)
 
7 saker jag vill göra i framtiden
Skaffa familj tillsammans med Viktor
Bo i hus
Jobba med någonting intressant (vad vet jag inte)
Resa tillsammans med Viktor
Gifta mig
Lära mig någonting nytt
Kunna träna utan skador
 
 
 
 
6 saker jag är rädd för:
Ormar
Höjder
Skräckfilmer
Att någon i min närhet ska bli sjuk/dö
Hur vissa människor tänker/agerar
Att underprestera
 
5 platser jag tycker om att vara på
I Viktors famn
Hemma
Hos mamma och pappa
I alla "våra" stugor
I farmors kök
 
 
4 ord som beskriver mig:
Nyfiken
Glad
Omtänksam
En bra lyssnare
 
3 saker jag ser fram emot:
Svalbard
Sommaren
Umgås med mina vänner
 
2 bra filmer:
Sunes sommar (kommer alltid att vara en favorit)
My sisters keeper
 
1 bra låt
 
 

Idag har jag vart iväg på föreläsning om anställningsavtal, kan ju vara bra att veta vad som ska ingå på ett sådant. När (är positiv och skriver inte OM) jag får ett jobb ska jag grundligt läsa igenom avtalet, kan bli fel annars.

Sia var hos Viktors fina farmor under tiden, riktigt roligt att se dem tillsammans. Både uppskattar varandras sällskap. Det får mig att längta ännu mer efter min egen farmor, hon är så fin min farmor!

Resten av dagen har vi bara vart hemma och myst. Har precis kikat klart på semifinalerna i elitserien i Badminton. Fyrisfjädern klar för final, vinnaren av Täby och Kista (står 1-1 i matcher) får möta Fyris i finalen. Det är bra för en nörd som mig att man kan kolla på matcherna över nätet :)

Nu inväntar vi Viktor, sjukt hur man kan sakna en människa så mycket så fort han är borta.

Natti natti

Vad hade jag gjort utan denna lilla Donna? Hon är en bästa vän som alltid visar kärlek. Med tanke på att jag inte har skapat mig en umgängeskrets här så är jag extra glad att hon alltid finns vid min sida.

Vid dagens morgonpromenad hittade Sia en pinne, varför hitta en i sin egen storlek? :)

Igår visade vädret sig verkligen från sin bästa sida och bjöd på riktigt vårväder. Vi var ut till stugan och grillade korv tillsammans med Viktors mamma. På bron var det vindstilla och väldigt skönt i solen och det gav hopp om att våren snart är här på riktigt.

Även fast jag är feg när det kommet till att gå på isar, vågade jag mig ut och se den fina is som låg på sjön. Men så fort isen började låta var jag en landkrabba igen ;)

Vi avslutade denna härliga helg med att bli bjudna på hemmagjorda hamburgare hos grannen, såg en film och åt lite kladdkaka.

Nu är det måndag och kortvecka för de som har ett jobb, för mig innebär det att Viktor slutar tidigare och kan umgås med oss, de gillar vi!

Dagens goda gärning

Igår på gymet var det ben som stod på schemat. Körde igenom mitt pass och det kändes bra. Skulle sedan testa att springa lite på löpbandet, dels för att testa mina fötter men sen även för att se hur dålig kondis jag har.

Tanken från början var 5 min, men de vart 10 och efter de tänkte jag att nu kan jag lika gärna springa 3 km, när jag sprungit de tänkte jag att jag kan ju inte sluta nu. Så till sist vart det 5 km, alltså från 5 min till 5 km.
Jag hade som nyårslöfte att springa mer än förra året, och med gårdagens bedrift har jag redan gjort de ;) så nu kan jag lägga mig på sofflocket och vila resten av året. Haha. Kanske inte riktigt funkar så. Får jag bara fötterna att hålla så var detta förhoppningsvis inte sista gången jag sprang under detta år.

 
Kortet togs 15 min innan jag satte mig i körskolebilen och körde. Jag och alla andra överlevde, jag växlade till 4an (stort för mig), startade i backe, och fickparkerade för första gången. Nästa lektion är nästa vecka, tills dess får jag läsa teori och köra hemma tillsammans med pojken min. Vore ju nice att ha detta kort till sommaren.
 
 
Klockan kvart i fyra ska jag på min första körletion. Jag har sovit lite krassligt inatt och det kan säkert bero på att jag är lite nervös. Dock har jag några timmar på mig att bli ännu mer nervös på. Wish me luck!
 
 
Så alla i Åmål. se upp!
När det gäller ens framtid kan man påverka mycket men dock inte allt. Det finns mycket man kan göra för att ens vardag ska bli bättre och att man ska nå sina mål. Men vad händer när man tappar tråden och inte vet vad man vill här i livet?
 
Jag är lite där just nu i min vardag, jag vet inte vad jag vill, vad jag brinner för eller åt vilket håll jag ska gå. Detta gäller främst arbetslivet. Att ha lämnat den trygga zonen Universitetet, där du vet vilka kurser du ska läsa och hur du ska göra för att ta dig fram. Till att hamna i denna djungel av olika valmöjligheter. Sen är det ju så att bara för att du får välja innebär inte det att du kommer dit du vill ändå. Det finns mycket som kan sätta stopp också. Öppna dörrar behöver inte betyda att det blir lättare, det kan ge mer att grubbla på, och man bör kanske komma framtill vad man vill.  Men vem har sagt att saker och ting ska vara lätt...  
 
För min egen del är jag lite vilsen, i en värld full av möjligheter ser jag mer vad som inte går än tvärtom. Vad ska det bli av lilla mig?
 
Det är tur att jag har världens bästa familj, fästman, hund och vänner ♥ Utan ert pepp vore jag ingenting.
 
Bilden är från 2008, ett år som också var fullt med val. Det året gjorde jag ett val som jag är riktigt stolt över idag, jag hade inte kommit så långt (som jag faktiskt har) om det inte hade vart för just det valet.
Jag har under det sensaste året haft en fot som har ställt till med problem för mig. Den har smärtat, detta mest vid belastning och har gjort att jag inte har fått ut det mesta av träningen. Jag har vart runt på lite olika ställen utan att få den hjälp jag behövt, detta tills igår. För den sjukgymnasten tog det några minuter att förstå ungefär vad problemet är och hur vi ska kunna gå vidare. 
 
Han skulle kolla igenom mina röntgenplåtar och höra av sig i veckan om vad vi kommer göra för behandling. För det är just att det krävs en behandling, smärtan kommer inte försvinna av sig själv och det är viktgt för mig att veta, att det inte hjälper att vila utan det är något som behövs göras för att dte ska bli bättre. 
 
Så efter denna vecka hoppas jag veta hur vi ska gå vidare mot ett liv utan smärta i min vänstra fot. 
 
 
Bild: 1177
 
Det "roliga" är att jag blivit sugen på att gå ut och springa men känner mig begränsad av denna fot. Detta är samtidigt som jag använder det som en ursäkt att faktiskt inte göra de. Lite delad mening alltså. 

Vår lilla familj. Helt underbart.

Dagen bestod av att titta på Viktor och hans lag som spelade serien, en serie som de efter dagens matcher har vunnit. Grattis.

Kvällen har vi spenderat i soffan, mat och tv-spel. Jag fick fria händer i spelaffären idag och kom ut med två spel, ett bil och ett tennisspel. Bäst var att jag vann sista omgången. ;)

Natti natti, imorn väntar valpkurs för Sia.

Denna lilla varelse får jag inte nog av, smälter bara jag tittat på henne. Vår lilla älskling Sia!

Hon är bra go vår hund.

En månad har jag haft "uppehåll" från gymet, av olika anledningar har jag inte tagit mig iväg. Men idag var jag där, körde ben och mage, och försvann in i min egna lilla värld.

Förhoppningsvis går det inte en månad innan jag gör nästa besök. Det får jag helt enkelt se till :)

 
Fick tips av en god vän om denna låt and I like it.
 
 

Jag har tagit tag i det och nästa torsdag är det första gången. Mina vänner, jag ska på min första KÖRLEKTION. Hehe jag är nervös redan, men har som sagt en vecka på mig att hinna bli lugn (eller så blir jag dubbelt så nervös)

Min mage har varit en stort problem för mig under många år. Jag har alrig fått en riktig förklaring på vad det har kunnat vara utan hela tiden fått beskedet "Det är inte blindtarmen" och så har läkarna skickat hem mig. I höstas när magen var som värst besökte jag en läkare här i Åmål som direkt efter att jag beskrivit mina besvär sa: Du har IBS.
 
Jag fick med mig två små häften om vad IBS innebär, men pga att jag tillhörde fel vårdcentral m.m. så vart det ingen mer utredning. Men som häftena säger handlar det mycket om att man vill ha en diagnos på att detta inte är något man hittar på utan att det faktiskt finns en sjukdom/överkänslighet bakom.
 
Jag har nu satt ihop lite fakta kring detta som kan vara bra att läsa igenom. Nackdelen med just IBS är att det inte finns något botemedel utan att man idag får testa sig fram vad som är bäst för just sin egen mage. Detta kan jag tycka är frustrerande (ge mig ett piller så jag blir bra). Med enna lilla genomgång finns det säkert några där ute som känner igen sig och kan få en liten guidning, om så är fallet har jag kommit en liten bit på vägen.
 
De kostråd som aftonbladet ger är något jag själv ska ta och kika på, kanske är det en hjälp för mig och min (älskade) mage.
 

Vad är IBS?

Irritabel tarm, colon irritabile eller IBS (engelska: Irritable Bowel Syndrome, ’orolig tarm-syndrom’) är en av världens vanligaste sjukdomar som kan ge förstoppning, diarré, besvärande gasbildning och magsmärtor. Den är vanligare hos kvinnor. Vid psykisk stress kan sjukdomen förvärras, likaså kan viss mat försämra tillståndet. Det är dock bara en liten del som söker hjälp för problemen och får en diagnos. Det handlar om en funktionell störning och kan alltså inte detekteras genom tester, till exempel blodprov.

IBS är en funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade.

Vad beror det på?

Orsaken till sjukdomen är okänd. Förmodligen är det flera faktorer som samverkar, både fysiologiska (kroppsliga) och psykologiska. Det finns olika teorier om detta; att det är en ärftlig sjukdom, att den beror på störningar i tarmens nervsystem eller muskelceller, eller att den beror på någon form av intolerans eller överkänslighet för olika födoämnen. Debut efter tarminfektioner är vanligt. IBS orsakas inte av psykologiska faktorer, men det står klart att upplevelsen av symtomen påverkas av hur man mår psykiskt. Det är ingen ökad risk att få andra sjukdomar p.g.a. IBS.

Diagnostik

Vid diagnostisering utesluter man först andra vanliga orsaker till besvären, till exempel celiaki genom antikroppstest, hypotyreos och hypertyreos genom mätning av halten tyreoideahormoner i blodet, cancer genom undersökningar som till exempel rekto-, gastro- och koloskopi. Patienten får också svara på frågor, och diagnostiseringen sker genom att man kontrollerar om den drabbade uppfyller vissa diagnoskriterier. De senaste diagnoskriterierna för IBS togs fram under ett andra möte i Rom och kallas därför Rom-II-kriterierna. De senaste Rom-III-kriterierna publicerades 2006.

Det finns inte några laboratorietester som visar att man har sjukdomen och det syns heller inte några förändringar på eller i tarmen. Diagnosen ställs efter en noggrann genomgång av patientens symtom och en begränsad utredning. En eventuell utredning syftar till att utesluta vissa andra sjukdomar som orsak till symtomen. Många studier har visat att detta är ett mycket säkert sätt att ställa diagnosen IBS.

Behandling

En viktig del av behandlingen är att man får diagnosen och symtomen förklarade, och att man känner sig trygg med den informationen. Det finns ingen medicin som botar IBS, däremot kan vissa symtom lindras. Det betyder att man behöver lära sig att leva med sin sjukdom och ibland göra vissa förändringar i sitt sätt att leva.

Kosten kan ha stor betydelse för hur man mår. Hur man reagerar på olika livsmedel är individuellt och man måste pröva sig fram. En dietist kan vara till hjälp för att ge råd om kost och kostvanor. Exempelvis kan fiberrik kost vara bra vid förstoppning, men kan ge gasbesvär. Vid gasbesvär kan kolsyrade drycker, tuggummituggande och gasbildande livsmedel, t.ex. lök, bönor, kål, öka besvären.

Fett kan med fördel reduceras i kosten då det har visats att fettrik kost kan förvärra symtomen. Det viktigaste är oftast inte vad man äter utan snarare hur man äter.

Regelbundna mattider är viktigt, likaså att man tillåter sig själv att gå på toaletten när man behöver det. Rekommendationen är att äta små måltider men vid flera tillfällen under dagen, 3 huvudmål och 2-3 mellanmål.

De flesta mag-tarmsjukdomar påverkas av stress. Det är därför viktigt att se över sin vardag och se till att det finns tid för vila och avkoppling.

Möjligheterna till läkemedelsbehandling vid IBS är, som tidigare nämnts, begränsade. Man kan dock i många fall behandla specifika symtom såsom, smärta, diarré och förstoppning med läkemedel som idag finns på marknaden. Det pågår dessutom intensiv forskning inom IBS-fältet, till exempel inom läkemedelsindustrin, och nya behandlingsprinciper är under utveckling.

Kostråd

Vid IBS rekommenderas små frekventa måltider med mindre andel fett (t ex nyckelhålsmärkt mjölk, ost, kött, pålägg). Man bör vara extra noggrann när man tuggar maten, eller välja lättuggad mat. Många upplever bekymmer med stekt mat, råkost, nötter, frön. Kaffe, alkohol och kryddor stimulerar tjocktarmen och det kan finnas anledning pröva att minska på sådant. Vissa får mer besvär av fibrer, liksom av mjölk- och mejeriprodukter, grönsaker, frukt och sädesprodukter, Man kan pröva att skala frukten och riva eller hacka grönsaker och pröva finmalda fiberprodukter framför bröd och flingor med stor andel hela korn

Om gasbesvär är dominerande bör man tänka på att fett i kosten ytterligare kan öka dessa problem. Kolsyrad dryck och tuggummi bör undvikas.

Kriterier

Den drabbade ska uppfylla följande för att kunna diagnostiseras med IBS:

Minst tre månaders kontinuerliga eller återkommande besvär av buksmärtor eller obehag som lindras vid defekation (dvs avföring) och/eller är förenade med en ändrad avföringsfrekvens och/eller med en förändrad avföringskonsistens och förenat med två eller fler av följande symptom:

  • Ändrad avföringsfrekvens      (mindre än tre per vecka eller mer än tre per dag)
  • Ändrad avföringsform och      konsistens (hård, pelletformad eller lös avföring)
  • Tömningssvårigheter, imperativa      trängningar eller känsla av ofullständig tarmtömning
  • Slem i avföringen
  • Uppkördhet eller uppblåsthet i      buken

Källor: Wikipedia och www.magotarm.se

 
Ur en artikel i Aftonbladet:

Här är dieten som kan vara lösningen – FODMAP

Fruktos (fruktsocker)

Undvik: äpple, päron, mango, persika, nektarin, vattenmelon, fruktjuice, torkad frukt och honung.

Välj i stället: Mogen banan, kiwi, apelsin, mandarin, druvor, ananas, papaya, nätmelon, honungsmelon, passionsfrukt, lime, citron, jordgubbar, blåbär, hallon.

Laktos (mjölksocker)

Undvik: Mejeriprodukter, messmör, mjölkchoklad, fårost, glass.

Välj i stället: Laktosfria produkter, hårdost, sorbet.

Oligosackarider (fibersorter)

Undvik: Vete, råg, korn, ärtor, bönor, linser, sojaprodukter, lök, vitlök, ­alla kålsorter, jordärtskocka, kronärtskocka, sparris, rödbeta, broccoli.

Välj i stället: Havre, glutenfria produkter, glutenfri pasta, rispasta, risnudlar, ris, potatis, polenta, quinoa, majstortilla, gurka, tomat, grönsallad, majs, morot, zucchini, röd paprika, aubergine, palsternacka, spenat, böngroddar, vattenkastanj, bambuskott.

Sockeralkoholer

Undvik: Sötningsmedel som xylitol och sorbitol som ofta finns i tuggummi, halstabletter och godis. Även vissa frukter som plommon, aprikos, päron, körsbär.

Välj: Vanligt strösocker eller sötningsmedel som aspartam. Lightläsk är ofta sötad­ med sådant som IBS-patienter tolererar, men däremot kan kolsyran irritera.

 

 

 
 
 
Byxor - Bikbok T-shirt - Weekday Kofta - Röda Korset Skärp - Thailand Klocka - Thailand Armband - Thailand 
 
Ni som känner mig vet att jag älskar kläder och mode, men under den här perioden när jag inte är ute bland folk speciellt mycket är det svårt att motiveras till att klä sig i annat än myskläder. Men igår var jag som sagt på "seminarium" och då fick detta bli vad jag hade på mig. Det bästa med att köpa kläder tycker jag är att hitta dom antingen på Rea eller Secondhand, det behöver inte vara dyrt att skapa sig en stil.
 
I efterhand önskar jag nästan att jag köpt fler likande klockor som denna, den är verkligen en favorit.
 
Och avslutar detta inlägg med ett egopic på mig själv, men vet ni vad....jag kan lägga ut hur många sådana hör jag vill, eftersom de är ju min blogg..mohah
 
Jag och Sia var ute på en morgonpromenad imorse, vädret var perfekt för att vara ute på en promenad och Åmål visade upp sig på ett mycket bra sätt.
Vad händer idag då?
Klockan 13 ska jag på "seminarium" om hur man skriver personligt brev, förhoppningsvis ger det nått, får gå in med den inställningen (för att motivera mig att gå dit). Ikväll ska vi till Mellerud för badmintonträning, känns som det var jätte längesen som jag spelade badminton. I övrigt är jag sugen på att gyma men kommer mig inte för att gå den korta bit det är till gymet, vill ha nån som drar mig dit och jag inte har någon ursäkt att inte träna. På den gamla goda tiden när jag tränade med Sandy fanns det inga ursäkter utan det var mycket roligare att träna. Jag måste helt enkelt vinna över mig själv (min hjärna är tydligen en riktig vinnarskalle).
 
 
Tänk att redan är mars, jag tyvker verkligen att tiden bara springer iväg, detta trots att jag inte gör mycket på dagarna. Igår kom vi hem från fjällen, det var riktigt skönt att få sova i sin egen säng igen. Efter ett matstopp hos Viktors mamma åkte vi vidare för att kolla på en bil, får se vad karln i huset bestämmer, om det blir ett köp eller inte.
 
Vädret har faktiskt överraskat hela veckan och även idag har vi sol, värmen har inte hunnit komma ikapp men förhoppningsvis är den inte långt bort. Idag har jag haft samtal med min jobbcoach, varit på promenad men mina älsklingar och nu sitter jag i soffan och tar det lugnt med en sovande Sia.
Fick ett samtal idag som verkligen ger delade känslor, de kan vara helt rätt samtidgt som det inte kan vara de. Håller er lite på sträckbänken tills jag vet mer om hurvida vi ska ta ställning till det hela.
 
Bjuder på två bilder från Instagram.
 
 
Fyra bilder från fjällen samlade i en, riktigt nöjd över min jacka jag köpte i Thai. När vi hade "Afterski" på baksidan av huset fick vi besök av två älgar, mysigt.
 
 
Vår lilla älskling som passade på att njuta av solen. Tänk att hon är hela 5 månader ♥
 
 
 
 
Bilder från weloveit
 
Nu försöker vi med detta för att få till lite motivation att gå till gymet.
 
Efter att vi har varit i fjällen denna vecka får våren gärna komma på riktigt. Jag är less på att frysa, använda dunjacka och vinterskor. Vill ha tunna jackor, converse och framför allt INTE frysa.

Ligger i soffan och myser med Sia framför Vasaloppet. Åkarna kämpar i spåret medan vi ligger här och latar oss :)

Har två annonser ute på tradera just nu, kika in dom och köp ;)
 
 

Är inte det lättaste att knäppa kort med Sia, hon fastnar inte alltid på bild. Detta var gårdagens försök.

Vi ligger fortfarande i sängen och myser, Viktor har åkt iväg på kurs så vi är ensamma hemma. Vi får se vad vi hittar på idag, promenad står på schemat iaf :) ikväll blir det räkmackor, nötter, mello, Sofies Mode, en bra lördag helt enkelt!

Mina härliga tjejer som jag fick hänga med förra veckan. Skratt är ett bra ord att beskriva oss.

Igår kväll skickade jag in en ansökan om ett jobb och nu på morgonen fick jag veta att jag får komma på intervju, bra start på fredagen. Äntligen kanske det vänder för mig.

Det är jätte fint väder här idag så det ska vi försöka utnyttja på något sätt. Kl 13 ska jag förbi min jobbcoach för första gången, ska bli intressant. Ska försöka hitta motivationen att gå förbi gymet också, vi får väl se hur det blir med den saken.

Igår åkte vi längdskidor på en åker, spåren var riktigt fina men det var isigt. Vi åker till fjällen nästa vecka så då blir det att åka lite mer.

Gårdagen bjöd också på fint väder så jag och Sia passade på att vara ute. Bilden är sen igår! :)