Brännboll på ängarna

1kommentarer

"Brännboll är en svensk, populär utomhuslek som i viss mån påminner om sporter som baseboll och cricket, men själv aldrig lyckats bli en erkänd idrott. Brännboll spelas vanligen på skolornas idrottslektioner, på läger och i liknande sammanhang.

En brännbollsmatch spelas mellan två lag som turas om att vara inne- respektive utelag. Spelet utövas på en plan, ofta med gräsunderlag, av godtycklig storlek. Innelagets medlemmar skall i tur och ordning försöka slå iväg en tennisboll så långt som möjligt med hjälp av ett slagträ och därefter hinna så långt som möjligt runt en bana utmarkerad av fyra koner eller motsvarande föremål. Det brukar finnas flera slagträn att välja på; ett plattare med vilket det är lätt att träffa bollen som då inte kommer så långt och ett rundare som gör det svåare att träffa bollen men som ger mer kraft vid ett korrekt slag. Den som slår bollen brukar få tre chanser på sig att träffa innan det är nästa spelares tur. Om en innelagsspelare befinner sig mitt emellan två koner, när utelaget lyckats få bollen till sin s.k. "brännare", som trampar någon platta eller yta man kommit överens om att kalla "brännplattan" och ropar "bränd", blir den innelagsspelaren "bränd" och måste gå tillbaka till första konen och utelaget får poäng. Innelaget får poäng för varje deltagare som har tagit sig runt banan och tillbaka in i ledet eller sprungit hela varvet utan att moståndarna hunnit säga "bränd". Detta, s.k. "varvning", "helvarv", "varva" eller "frivarv", ger mer poäng än att bara komma in i ledet). Förutom genom att bränna kan utelaget också ta poäng genom att fånga den utslagna bollen innan den hunnit röra marken, en så kallad lyra. Vissa kan dessutom skilja mellan enhandslyror och tvåhandslyror i poängsättning.

Matchtiden, planens storlek och flera andra saker kan skilja sig åt mellan olika matcher eller turneringar och man brukar komma överens om dessa saker strax före matchen.

Under den sista helgen i maj varje år spelas VM i brännboll i Umeå"

Det är ungefär de här jag tränar och spelar match inför :P

1 kommentarer

syster

02 May 2009 16:14

VM i brännboll? det var något nytt för mig iaf:p men lycka till då!

Kommentera

Publiceras ej